Tuesday, November 30, 2010

HARI PERTAMA SY BERPRAKTIKAL




Huhu lama tk muncul dalam blog sy nih cm org2 lain kan??

Ha arini nk wt comeback ngn menceritakan pengalaman sy berpraktikal di LUB dagangan. Sebenarnya penulis ada apply tourism Malaysia, kwn penulis yang sama2 dapat sana cakap dapat pergi ke kemboja sambil cuti2 malaysia, arghhhhh tensenya, jeles sgt2 tgok die, pg LUB ni pon sbb dgr cakap ayah, tp takpa lah mungkin ada hikmahnya disebalik semua ini L

Ni pulak muka bangon pg2 tengah bersemangatttt nk memulakan praktikal. Perhatikan juga jerawat yg besar di hidung

Oleh kerana penulis merupakan anak kepada kawan  GM, penulis pergi kerja bersama-sama GM
Oh ya penulis berpraktikal di philo damansara, so sesiapa yg berdekatan kontek2 la, leh g mkan sme2
Ni masa mula-mula masuk jumpa la nih


Antara produk lub dagangan

Lg produk-produk lub dagangan

Setelah itu sy di beri tempat duduk bekas manager yg kosong, besar tpt nih, rasa mcm dah jd manager lak ;)


Pas tu sy telah diberi penerangan ringkas tentang produk2 yg ada kt lub nih, chart, pekerja2, gm, ceo, bla2, bla
dapat brosure produk2, exac note book and belah kanan skali buku info tentang produk2 yg dijual

Pas 2 lg sy diberi taklimat oleh org yg incharge sy iaitu kak tini, sy bertanggungjwb menganalisis bengkel2 performance kerana bengkel2 di Malaysia nih boleh mintak petronas sponser equipment, tapi kne ada quota sales yg mencukupi utk memenuhi syarat2 sponsor.



Ini lah meja sy, pas 2 apa lg….. on9 sampai lebam la, sebab marketing manager tak sampai lg, so tkde keje, kwn2 yg buat praktikal,gud luck utk praktikal anda, buat yg terbaek!!! Semoga kita sma2 berjaya ;) 
eh lg satu, kwn2 yg tak pandai pakai microsoft excell sila la blajar dari awl, sbb kt sini sme pakai excell, sesiapa yg tau?? 

Saturday, November 27, 2010

lukisan2 terkenal dunia


Lukisan terkenal sepanjang zaman

10. From the Lake oleh Georgia O’Keeffe
top painting
Georgia O’Keefe memerlukan beberapa hari do Lake George, New York pada awal 1900, gambar seperti menunjukkan gelombang lembut di Lake George.

9. The Persistence of Memory oleh Salvador Dali
top painting
Oleh pelukis Salvador Dali, The Persistence of Memory telah dibuat pada 1931 dan sekarang dipamerkan di Museum of Modern Art in New York City.
8. The Dream oleh Pablo Picasso
top painting
Modern Art oleh Pablo Picasso yang digelar Cubism dan mempengaruhi ramai pelukis pada abad ke 20.
7. Corner of the Garden at Montgeron oleh Claude Monet
Photobucket
Lukisan terkenal hasil karya seni Monet dihasilkan pada 1877.
6. Café Terrace at Night by Vincent Van Gogh
top painting
Dalam lukisan Van Gogh ini dibuat di cafe di Arles, kemudian dipanggil Cafe Terrace dan hari ini dipanggil Cafe van Gogh.
5. Girl with a Pearl Earring oleh Jan Vermeer
top painting
Lukisan potret seorang wanita sebelum dia berkahwin. Kelihatan seperti air mata pada anting-anting yang dipakai.
4. Luncheon of the Boating Party oleh Pierre Auguste Renoir
top painting
Lukisan menggambarkan rakan-rakan Renoir sedang berehat di sebuah balkoni di Seine River. Di dalam lukisan ini Renoir membayangkan kehidupan masyarakat kelas sederhana di akhir abad ke 1.
3. The Kiss oleh Gustav Klimt
top painting
Gustav Klimt, melukis the Kiss painting pada tahun 1907.
2. Starry Night oleh Vincent Van Gogh
top painting
Sentuhan seni Van Gogh.
1. Mona Lisa oleh Leonardo Da Vinci
top painting
Karya Leonardo Da Vinci, Mona Lisa, adalah lukisan paling terkenal di dunia yang kini menjadi kepunyaan kerajaan Peranchis dan kini digantung di Louvre ,Paris. Paling mahal pada lukisan ini sudah tentu senyumannya yang digelar “enigmatic smile”.
:
hoho ni semua gambar2 lukisan2 yg terkenal dunia, harga dia mestila berjuta-juta ringgit. kita mampu melihat je kn? haha doakn sy menghadapi alam praktikal, cuak pulak rasa doakn sy berjaya ;)

Sunday, November 21, 2010

kekuasaan tuhan semasa hari raya korban

video
how many of us recite takbir and always remember allah in the life, me too not always remember HIM, always doing the wrong things and always doinnn sin even allah always gives us so many and abundant of rezeki, and who recite takbir in eid adha?? i thing only a few of my friends recite takbir, i envy to this cow, because able to recite takbir before his die, he already in syurga, but, how about us??? i envy to this cow and wish can die as a syuhada and the last word i want to say is ALLAH like this cow.... subhanallah!!

Tuesday, November 16, 2010

selamat hari raya haji ;)


Things to do on Eid and its sunat ;)
-Do not eat anyting before sacrifice.
-To recite Takbiraat on the way to on from the masjid. takbir after the solah for 3 days in hari2 tashriq
-The whole family including woman and children should go for Eid Prayer.
-help people and get involved in qurban
-Hear ceramah in masjid or surau and teaching from it
-learn about what prophet ibrahim and what sacrifice he do and apply it in our life

selamat hari raya qurban, selamat berkorban apa sahaja demi menuju keredhaanNYA 

Friday, November 12, 2010

kisah ahli syurga



Rasulullah saw menatap satu persatu para sahabat yang sedang berkumpul dalam satu majlis, hening dan tawadhu.  Tiba-tiba terdengar satu suara memecah keheningan,  “Ya Rasulullah”.  Semua hadirin memberikan perhatian.


“Sekiranya pertanyaanku ini tidak menimbulkan kemurkaan Allah, sudilah engkau menjawabnya”.

 “Apa yang hendak engkau tanyakan itu”, Rasulullah saw bertanya kembali dengan nada suara yang begitu lembut. 

Dengan sikap yang agak tegang sahabat itupun langsung bertanya: “Siapakah diantara kami yang akan menjadi ahli syurga?” 

Secara tiba-tiba, bagai petir menyambar, jiwa-jiwa yang tadinya tawadhu, menyentap ketenangan, terhiris luka karena murka terhadap pertanyaan yang keterlaluan itu. Pertanyaan tadi sesungguhnya luar biasa dan dianggap tidak wajar.  Sungguh keterlaluan, setengah sahabat menilainya mengandung ujub (bangga atas diri sendiri) atau riya’. Seperti biasa dengan sikapnya, Umar Ibn Khattab ra yang terlebih dahulu bertindak, bangkit untuk mengherdik sahabat yang bertanya. Rasulullah saw menoleh ke arahnya sambil memberi isyarat supaya  menahan diri.

Rasulullah saw menatap ramah, beliau dengan tenangnya menjawab:
“Engkau lihatlah ke pintu, sebentar lagi orangnya akan muncul”


Setiap pasang mata menoleh ke ambang pintu dengan penuh debaran, dan setiap hati bertanya-tanya, siapakah gerangan "orang hebat" yang di sebut oleh Rasulullah saw sebagai AHLI SYURGA itu. 

Seketika masa berlalu akhirnya orang yang mereka tunggu itu pun muncul. Setiap wajah kehairanan. Terpegun dan hampir tidak percaya. Setelah orang itu mengucapkan salam kemudian menggabungkan diri ke dalam majlis, kehairanan mereka semakin bertambah.  Sesungguhnya mereka ragu dengan apa yang telah mereka saksikan.

Terdapat kebingungan dan keliru, masakan kata-kata baginda itu suatu yang tidak benar, tetapi jawapan yang diberi oleh Rasulullah saw itu kelihatan amat tidak sesuai dengan apa yang mereka sangkakan. 


Manusia yang masuk sebentar tadi itu tidak lebih dari seorang pemuda serba sederhana yang tidak pernah muncul di permukaan. Dalam istilah kemelayuan ia amat sesuai dengan ungkapan  "umpama melukut di tepi gantang".

Ia adalah satu wajah yang tidak pernah mengangkat kepala bila tidak ditanya dan tidak pernah bersuara bila tidak diminta. Ia bukan pula termasuk dalam senarai  sahabat terdekat Rasulullah saw. 

Sungguh membingungkan hadirin.  Apa kehebatan pemuda ini? 

Setiap hati menunggu penjelasan dari baginda Rasulullah saw. 

Rasulullah saw bersabda:

“Setiap gerak-geri dan langkah perbuatannya hanya ia ikhlaskan semata-mata mengharapkan redha Allah. Itulah yang membuat Allah menyukainya”.

Betapa tinggi nilai ikhlas dalam amal perbuatan seseorang, sehingga Rasulullah saw menyebutkannya sebagai salah satu syarat untuk menjadiahli syurga. Kedudukan ikhlas di dalam Islam sememangnya sangat diutamakan, hanya ikhlas dianggap sebagai ukuran amal seseorang kepada Allah SWT .


Allah berfirman:

"Padahal mereka tidak disuruh kecuali supaya menyembah Allah dengan memurnikan ketaatan (ikhlas) kepada-Nya dalam (menjalankan) agama yang lurus, dan supaya mereka mendirikan shalat dan meunaikan zakat; dan yang demikian itulah agama yang lurus". (maksud Al Bayyinah: 5)

"Dan siapakah yang lebih baik agamanya daripada orang yang ikhlas menyerahkan dirinya kepada Allah, sedang dia pun mengerjakan kebaikan ?" (An-Nisa’: 125)



Perosak Ikhlas:
Riya’, yang berarti memperlihatkan perbuatan amalan apa sahaja terutamanya ibadah kepada Allah dengan tujuan dilihat oleh manusia, supaya memujinya. Lebih buruk sekiranya mengharap penghargaan dari makhluk dan menjadikan "lakonan" itu sebagai alat untuk mendapat kelebihan di dunia.  Menjual agama dengan harga yang murah.


Sam’ah, menceritakan kebaikan diri dan segala amalan ibadah yang dilakukan, termasuk juga suka memuji diri sendiri. Merasa bangga serta suka menghebahkan segala perbuatan yang dilakukan, yang berarti beramal dengan tujuan untuk didengar dan disanjung oleh orang lain (mencari populariti). Harap pujian dari makhluk.


'Ujub, merasa hairan dan takjub di dalam hati terhadap amal.dan kehebatan diri, walaupun sentiasa menyembunyikan amalannya dari orang ramai. Kategori riya’ yang halus. Masih menyekutukan Allah dengan diri sendiri.
Dalam pengajian TASAUF perbuatan ini dianggap sebagai "syirik", amalan mereka tidak diterima oleh Allah.

wallahu a'lam




Monday, November 8, 2010

cara gangguan syaitan semasa solat


solah
1. WAS-WAS SEMASA MELAKUKAN TAKBIRATUL IHRAM
Saat mulai membaca takbiratul ihram “Allahu Akbar” , ia ragu apakah takbir yang dilakukannya itu sudah sah atau belum sah.
Sehingga ada yang mengulanginya lagi dengan membaca takbir. Peristiwa itu terus menerus terulang, terkadang sampai imamnya hampir rukuk.
Ibnul Qayyim berkata, “Termasuk tipu daya syaitan yang banyak menggangu mereka adalah was-was dalam bersuci (berwudhu) dan niat atau semasa takbiratul ihram dalam solat”.

2. TIDAK KHUSYUK SEMASA MEMBACA BACAAN DALAM SOLAT
Sahabat Rasulullah SAW Iaitu ‘Uthman bin Abil ‘Ash datang kepada Rasulullah dan mengadu,”Wahai Rasulullah, sesungguhnya syaitan telah hadir dalam solatku dan membuat bacaanku salah”.
Rasulullah SAW menjawab, “Itulah syaitan yang disebut dengan Khinzib. Apabila kamu merasakan kehadirannya, maka meludahlah ke kiri tiga kali dan berlindunglah kepada Allah SWT. Aku pun melakukan hal itu dan Allah SWT menghilangkan gangguan itu dariku”. (HR. Muslim)
3. LUPA JUMLAH RAKAAT YANG TELAH DIKERJAKAN
Abu Hurairah r.a berkata, “Sesungguhnya Rasulullah SAW telah bersabda, “Jika salah seorang dari kalian solat, syaitan akan datang kepadanya untuk menggodanya sampai ia tidak tahu berapa rakaat yang ia telah lakukan. Apabila salah seorang dari kalian mengalami hal itu, hendaklah ia sujud dua kali (sujud sahwi) semasa masih duduk dan sebelum salam, setelah itu baru mengucapkan salam”. (HR Bukhari dan Muslim)
4. HADIRNYA FIKIRAN YANG MENGGANGU
Abu Hurairah r.a berkata, “Rasulullah SAW bersabda, “Apabila dikumandangkan azan solat, syaitan akan berlari sambil terkentut-kentut sampai ia tidak mendengar suara azan tersebut. Apabila muazin telah selesai azan, ia kembali lagi. Dan jika iqamah dikumandangkan ia berlari. Apabila telah selesai iqamah, dia kembali lagi. Ia akan selalu bersama orang yang solat seraya berkata kepadanya, ingatlah apa yang tadinya tidak kamu ingat! Sehingga orang tersebut tidak tahu berapa rakaat ia solat”. (HR Bukhari)
5. TERGESA-GESA UNTUK MENYELESAIKAN SHOLAT
Ibnul Qayyim berkata, “Sesungguhnya tergesa-gesa itu datangnya dari syaitan, karena tergesa-gesa adalah sifat gegabah, yang menghalangi seseorang untuk hati-hati, tenang dan santun serta meletakkan sesuatu pada tempatnya.”
Tentu saja bila solat dalam keadaan tergesa-gesa, maka cara pelaksanaannya asal boleh. Asal boleh mengerjakan, asal selesai dan asal jadi. Tidak ada ketenangan atau tukmaninah. Pada zaman Rasulullah SAW ada orang solat dengan tergesa-gesa. Akhirnya Rasulullah SAW memerintahkannya untuk mengulanginya lagi karena solat yang telah ia kerjakan belum sah.
Rasulullah SAW bersabda kepadanya, “Apabila kamu solat, bertakbirlah (takbiratul ihram). Lalu bacalah dari Al-Qur’an yang mudah bagimu, lalu rukuklah sampai kamu benar-benar rukuk, lalu bangkitlah dari rukuk sampai kamu tegak berdiri, kemudian sujudlah sampai kamu benar-benar sujud dan lakukanlah hal itu dalam setiap rakaat solatmu”. (HR Bukhari dan Muslim)
6. MELAKUKAN GERAKAN-GERAKAN YANG TIDAK PERLU
Dahulu ada seorang sahabat yang bermain kerikil ketika sedang tasyahud. Ia membolak-balikkannya. Melihat hal itu, maka Ibnu Umar segera menegurnya selepas solat: “Jangan bermain kerikil ketika solat kerana perbuatan tersebut berasal dari syaitan. Tapi kerjakan seperti apa yang dikerjakan Rasulullah SAW”. Orang tersebut bertanya, “Apa yang dilakukannya?” Kemudian Ibnu Umar meletakkan tangan kanannya diatas paha kanannya dengan jari telunjuk menunjuk ke arah kiblat atau tempat sujud. “Demikianlah saya melihat apa yang dilakukan Rasulullah SAW”, kata Ibnu Umar. (HR Tirmidzi)
7. MELIHAT KE KANAN ATAU KE KIRI KETIKA SOLAT
Dengan sedar atau tidak, orang tersebut melihat ke kiri atau ke kanan, itulah akibat godaan syaitan penggoda. Kerana itu, setelah takbiratul ihram, pusatkan pandangan pada satu titik. Yaitu tempat sujud. Sehingga perhatian kita menjadi fokus dan tidak mudah dicuri oleh syaitan.
Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Aisyah r.a, ia berkata, “Saya bertanya kepada Rasulullah SAW tentang hukum melihat ketika solat”. Rasulullah SAW menjawab, “Itu adalah curian syaitan atas solat seorang hamba”. (HR Bukhari)
8. MENGUAP DAN MENGANTUK
Rasulullah SAW bersabda, “Menguap ketika solat itu dari syaitan. Oleh itu bila kalian ingin menguap maka tahanlah seboleh mungkin”. (HR Thabrani).
9. BERSIN BERULANG KALI SAAT SOLAT
Syaitan ingin menganggu kekhusyukan solat dengan bersin sebagaimana yang dikatakan Abdullah bin Mas’ud, “Menguap dan bersin dalam solat itu dari syaitan” (Riwayat Thabrani). Ibnu Hajar mengulas kenyataan Ibnu Mas’ud, “Bersin yang tidak disenangi Allah SWT adalah yang terjadi dalam solat sedangkan bersin di luar solat itu tetap disenangi Allah SWT. Hal itu tidak lain karena syaitan memang ingin menggangu solat seseorang dengan berbagai cara”.
10. TERASA INGIN BUANG ANGIN ATAU BUANG AIR
Rasulullah SAW bersabda, “Apabila salah seorang dari kalian bimbang atas apa yang dirasakan di perutnya apakah telah keluar sesuatu darinya atau tidak, maka janganlah sekali-kali ia keluar dari masjid sampai ia yakin telah mendengar suara (keluarnya angin) atau mencium baunya”. (HR Muslim)
huhu zul mmg merasa semua gangguan2 nih, ingatlah syaitan itu musuh kita yang nyata, mereka tidak pernah penat, jemu, putus asa dalam mengajak kita untuk membawa kita ke neraka untuk menemani mereka di akhirat kelak, so berhati2 lah kwn2 
Berbahagialah orang-orang muslim yang selama ini terbebas dari berbagai macam gangguan syaitan dalam solat. Semoga kita semua dibebaskan oleh Allah SWT dari gangguan-gangguan tersebut…..Aminnn
Posted@ www.isuhangat.net
Spoiler for SUMBER:

Monday, November 1, 2010

The fastest Eco boat on the planet



Eco-boat powered by human fat attempts round the world speed record
Eco-boat powered by human fat attempts round the world speed record
The fastest eco boat on the planet will attempt to break the round the world speed record using fuel made from human fat.
Pete Bethune, the New Zealand skipper of Earthrace, said the attempt to circumnavigate the globe would begin from Valencia in Spain on March 1 next year.
Bethune and his wife mortgaged their house and sold everything they own to help make the project happen, while continuing to seek support from sponsors.
Record breaking attempt: Earthrace will attempt to circumnavigate the globe running 100 per cent biodiesel, and with a net zero carbon-footprint.
Earthrace is a 78 foot alternative fuel powered wave-piercing trimaran, it can carry 3,000 gallons of fuel, and weighs 23 tonnes when fully fuelled
Demonstrating further commitment to the cause, Bethune underwent liposuction and donated enough to produce 100ml of biofuel, while two other, larger volunteers also had the procedure, making a total of 10 litres of human fat.
This in turn produced seven litres of biofuel, which could help the boat travel about 15km.
Earthrace is fuelled on 100 per cent biodiesel and has a net zero carbon footprint.
The announcement was made at the QE2 pier in Greenwich where Earthrace is being hosted by Greenwich Council until January 1.
Circumnavigating the globe represents the pinnacle of powerboat challenges, and more than 24,000 nautical miles is the world's longest speed challenge.
Pete Bethune, the New Zealand skipper of Earthrace, believes the boat can help advance biodiesel as a genuinely viable alternative to petroleum diese
The current record holder is British boat Cable and Wireless Adventurer which took 75 days in 1998.
From the start in Valencia the boat will cross the Pacific, Atlantic and Indian oceans and travel through the Panama and Suez Canals..
From there the boat will cross the Pacific, Atlantic and Indian oceans as it thunders along the planet's circumference at a maximum speed of 40 knots.
When it attempts to break the Round the World Speed Record, the goal is to do 20-25 knots (23-29mph) almost continually for 65 days.
The not-for-profit project aims to promote awareness of the environment and the sustainable use of resources.

Inside Earthrace: The not-for-profit project aims to promote awareness of the environment and the sustainable use of resources
Earthrace, which cost about £1.5 million to build, can carry 3,000 gallons of fuel, and weighs 23 tonnes when fully fuelled.
The boat is designed to cut through waves rather than sail over which enables the boat to go faster through big seas compared to conventional craft.
Bethune believes Earthrace can help advance biodiesel as a genuinely viable alternative to petroleum diesel.
He said: "Governments have a role to legislate to make biofuels happen.
Route to success: The boat will cross the Pacific, Atlantic and Indian oceans and travel through the Panama and Suez Canals
"If it were up to market forces, biofuels wouldn't happen at all.
"Politicians in Western Europe must be prepared to stand up to the oil industry, and be more supportive of the biofuels industry to make sure the production of biofuels is sustainable."
A successful attempt by Earthrace would mark the first time in history that an official UIM (Union Internationale Motonautique - The International Powerboating Association) Powerboat world record has been broken using only renewable fuel.


haha its cool when we can travel around the world using human fat, so anybody fat guy want to join me to travel around the world and become slim..... wait... the cost of food to them become big burden, so... its same as we travel using fuel :'(