Sunday, April 25, 2010

how ALLAH answers your pray





ALLAH SWT answers your prayer in 3 ways..
He says yes and gives you what you want.
He says no and gives you something better.
He says wait and gives the best thing ever.

so my felow friends, lets pray and workinnn hard to achive your dream,do not give up, keep your pray and of coz HE listen and will answer your pray and insyaallah HE will help us ;)

Wednesday, April 21, 2010

gudluck xm




www.latestgreetingcards.com

at exam season zul want to wish gud luck to for exam my felow friends!!! lets do better from past, lets get better pointer from before, chayok2 ;), gud luck everyone!!!!

Tuesday, April 20, 2010

kematian idaman

kawan2 zul teringinn sgt2 mati dalam keadaan husnul khatimah seperti kematian dalam video ini, nabi kta pernah bersabda janganlah kamu mati melainkn dalam keadaan iman, marilah kita besedia untuk saat2 kematian kita dan berdoa,kita tidak akan dapat menahan sesaat pun saat kematian kita dan berusahalah untuk itu, pada zaman nabi semasa selepas peperangan, para sahabat memuji2 sahabat nabi yang mati selepas berperang, tetapi nabi berkata sahabat itu mati dalam keadaan kafir kerana beliau membunuh diri kerana tidak tertahan kesakitan yg ditanggung, sedangkan beliau sedang berjuang di jalanNYA, dan akan kekal selamanya di neraka, semoga ALLAH melindungi kita semua dari pengakhiran yg buruk dan memberikan kita pengakhiran yg baik iaitu husnul khatimah, amin


video

Monday, April 19, 2010

tired of everything!!!


cute tak keychain nih, actually she the one who give tis keychain to me



tired of study~ dah bape lama blaja nih, dari sekolah, diploma, degree, pas 2 malas gile.... aaaaarghhhh huhuhu kene smangat nih, nak naikkan pointer, dh takat idong ah pointer nih, hyss

tired of love~ huhuhu tired sgt2 bile pkr pasal luv nih, me just human being,when u see somecouple together, rasa teringin sgt2 nk jd mcm dieorg, want to be luv, luv someone, and someone come to your life with everything your heart want from the gurl, she very2 cute, keep make me happy,make me smile like never before,laugh together, accompanyinnn me,give advice, she's very2 honest,comel sgt2 baik hati,she kejutkn saya subuh,she have a good religion basic, very2 matured basically, she also give me gift to me,actually the first ever girl give me gift, she's perfect and we luv each other. i feel perfect when with her,and zul not have another girl except her

the problem is, she someone gf, and zul rasa bersalah sgt2 coz someday someone will get hurt,zul try to away from this relationship and be alone but she say's fight what zul want and zul deserve it,and pray to ALLAH,many times but layakkah zul dicintai?:'( as my prayer before,

Ya - Rabbul Ariffin

Seandainya kau telah taqdirkan dia milikku
tercipta buatku
dekatkanlah hatiku dengan hatinya.
Tetapkanlah kemesraan antara kami,
agar kebahagiaan ini kekal abadi.

Ya Rabbul Fatihin
seandainya dia telah Kau taqdirkan bukan milikku
bawalah dia jauh dari pandanganku
luput dari ingatanku
dan peliharakanlah aku dari kecewa.

zul rasa makin hari makin rapat ngn die and not like when zul pray to another girl, usually that girl away from zul immidiately. huhuhu my felow friends, that is power of doa, ;)

But,when she with her bf zul feel sad, and feel somethinn not right, betul ke pe yg zul rasa nih? but i will try my best, for this relationship, sy sgt2 kurang berkeyakinan pada diri sendiri,saya akan berusaha bersungguh2 untuk persahabatan kita zul will fight what zul realy2 want, and pray for it And seterusnya biarlah masa dan jodoh yg menentukan biarlah ALLAH menentukan yang terbaik untuk saya dan kamu. we n not know what happen tommorow,zul will pray for your health, safety, happiness and the best for kamu. the most important things, i want to see kebahagiaan kamu,your happiness is my happiness too

someday the time will come and when maybe zul tidak diperlukan lg bg tau zul tau? supaya zul boleh doakn kmu. n zul tkde aa ckp sorg2 lg, zul pnt sgt2 ckp sorg2, sorg2, sedih sorg2, pliss

terimakasih kerana sudi singgah dihati saya, happy sgt2 ngn kamu,terima kasih


MENCINTAI TIDAK SEMESTINYA MEMILIKI ;)

Tuesday, April 13, 2010

gempa bumi dan kiamat


when earthquake is happen, so many property, and life gone




daripaDa abu hurairah r.a rasullulah saw pernah bersabda
tidak akan berlakunya kiamat sehinggalah berlakunya banyak gempa bumi(riwayat bukhari)

rasullulah bersabda lagi
sebelum berlakunya kiamat,berlakunya kematian yang amat menakutkan dan kemudian berlakunya tahun-tahun gempa bumi(riwayat ahmad)

daripada anas bin malik ra, rasullulah bersabda
diantara tanda-tanda hampirnya hari kiamat itu berlakunya kematian manusia secara mendadak(riwayat thabrani)

so from hadith nabi, we know the world is goinn to end, before this, many earthquake happen and many life gone as what hadith say,in acheh for example as many as 250000 people killed in sumatra earthquake event and, today we get many news about many earthquake happen and many people died in this event, our nation, malaysia not except from this event,there are earthquake occur in malaysia, like in bukit tinggi, negeri sembilan, sarawak, tasik kenyir,today the earthquake still happen, and for example at peru who have high death toll and at chile and like sabda nabi and as nabi predict, the judgement day is near us, so are we have enough amalan if hari kiamat occur?renung2kan dan slmt beramal ;)

Sunday, April 4, 2010

satio


satio 3 angle


satio ngn ear phone


today i will story about my interest on the new phone satio by sony erricson,i already addict to sony erricson because more cheap when we wait for a few time and the sound quality is superb,and their function best!but today the price is very2 high, about 2000+ huhuhu because i dont have any scholarship or kredit by ptptn only pa n ma, so i cannot affort to buy huhuhu, but when price of this phone drop surely i will catch one but in rightnow i can only story in this blog ;)




Size 112.0 x 55.0 x 13.0 mm
4.4 x 2.2 x 0.5 inches
Weight 126.0 g
4.4 oz
Screen 360x640 pixel
16,777,216 colour 16:9 nHD touchscreen (TFT)
Available colours Black
Silver
Bordeaux
Memory SanDisk microSD™ support
* Actual free memory may vary due to phone pre-configuration

Battery performance
Battery performance may vary depending on network and phone usage
Networks Talk time
(up to) Standby time
(up to) Video call
(up to)
GSM/GPRS/EDGE 850/900/1800/1900 11 hours 360 hours
UMTS/HSPA 900/2100 4 hours 50 min 340 hours 2 hours 20 min
SAR information Environmental declaration = To be announced = Not applicable
Disclaimer
Networks: UMTS HSPA 850/1900 only available for phones sold in the Americas (except Brazil), New Zealand and Australia. UMTS HSPA 900 not available for phones sold in the Americas (except Brazil). UMTS HSPA 2100 available worldwide.
Camera
Video blogging
Put your video clips online in seconds, for all to see.

Digital Zoom - up to 16x
Get close to your subject.

Camera - 12.1 megapixel
Capture and share special moments.

Auto focus
Automatic focus for optimal clarity.

Face detection
Your phone automatically sets the focus on the faces in your pictures.

BestPic™
Take 9 pictures in one second. Pick the best.

Photo fix
Optimize image quality. Photo fix adjusts light balance and contrast after you have taken a picture.

Image stabiliser
Avoid blurriness caused by slight hand movements.

Picture blogging
A function that lets you take a picture and send it straight to a live blog

Red-eye reduction
Use it when taking people photos using flash.

Video light
More light when shooting video.

Geo-tagging
Have your photo tagged with information on where it was taken.

Smile detection
Let the camera automatically snap the shot when your subject flashes a smile.

Video record
Record video clip

Touch Capture
Touch the screen to set the focus area.

Music
Music tones - MP3, AAC
Media Player
Album art
Bluetooth™ stereo (A2DP)
PlayNow™
TrackID™
Internet
Bookmarks
Google™ search
Web browser - WebKit
Web feeds
Entertainment
Media
3D games
YouTube™
Java
Video Clip
Video streaming
Radio
Connectivity
TV out
Wisepilot™ turn-by-turn navigation*
aGPS
Google Maps™
Bluetooth™ technology
Modem
Synchronisation PC
USB support
USB mass storage
WiFi™
PictBridge
Messaging
Conversations
Email:
Exchange ActiveSync®
Text messaging (SMS)
MMS (Multimedia Messaging)
Picture messaging (MMS)
Instant messaging
Predictive text input
Sound recorder
Communication
Polyphonic ringtones
Speaker phone
Vibrating Alert
Video call
Design
Onscreen QWERTY keyboard
Gesture Control
Auto rotate
Picture wallpaper
Organiser
Handwriting recognition
Touchscreen
Alarm clock
Calendar
Calculator
Flight mode
Notes
Symbian™ OS
Phone book
Document readers**
Document editors**


video
here is the advertising video for this phone, enjoy~~~

Saturday, April 3, 2010

Din beramboi


din masa kat konti era

alfatihah kpd arwah din beramboi
seperti mana yg kwn2 sedia maklum beliau adalah pelawak yg terkenal, beliau pandai mengubah pelbagai suara untuk menghiburkn kita, zul ingat lg kaset ujang yg din beramboi mnjd jurucakap, hehe terhibur bila mndgr celoteh beliau n begitu juga dgn beberapa kwn zul yg mndgr riuh pagi era,mereka amat merasa kehilangan beliau.

beriku petikan dari kosmo

Berita lelaki bertubuh gempal itu dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Selayang diburu peminat dan media.

Awalnya, virus kencing tikus dikatakan sebagai penyebab serangan organ dalamannya tidak berfungsi termasuklah buah pinggang. Hanya lewat Selasa lalu, dia disahkan diserang denggi berdarah atau Dengue Shock Syndrome.

Pengumuman dilakukan sendiri oleh Pengarah Hospital Selayang, Dr. Siti Zaleha Mohd Salleh.

Insan terdekat mendampinginya sepanjang proses pendaftaran di hospital, Sharifuddin Che Man (adik iparnya), berkongsi detik terakhir Din sebelum 'ditidurkan' sementara rawatan ke atas Din dimulakan.

"Dia (Din) membuat permintaan, katanya mahu naik ambulans dari Klinik Sentosa, Rawang ke Hospital Selayang. Semasa hendak diturunkan dari ambulans pula, sempat lagi dia melawak.

"Katanya, cara pemanduan pemandu ambulans itu sudah mencapai tahap antarabangsa, tapi peralatan di dalam van itu sudah seperti keranda.

"Kami sukar untuk buat pendaftaran masuk sebab Din hanya bawa surat rujukan doktor klinik untuk mendapatkan rawatan lanjut tanpa membawa dokumen diri," katanya sambil menggeleng kepala mengenangkan bicara terakhir daripada mulut Din.

Katanya, Din bukan koma sebaliknya diberikan ubat sedatif supaya badannya dapat berehat sementara rawatan diteruskan.

Sambil meluahkan rasa kesal dengan pelbagai khabar angin yang ditulis di Internet, Shariffudin menjelaskan pihak keluarga sendiri tidak dapat memastikan situasi sebenar Din sebelum keputusan rasmi dikeluarkan doktor.

Tambah Shariffudin: "Seluruh tubuhnya bengkak kebiruan semasa rawatan. Saya percaya dia dengar apa yang kami katakan kepadanya. Setiap pelawat yang datang berbicara dan memberikan kata-kata semangat buat Din."

Sejak Selasa lalu, ruang menunggu dan lobi hospital tidak henti-henti dikunjungi rakan artis serta peminat yang ingin tahu perkembangan Din.

Dalam kebimbangan dan penantian, semua tidak putus mendoakan kesejahteraan buat penghibur itu. Din Beramboi sebenarnya sangat disenangi dan disayangi oleh semua.

Sepanjang dalam ICU, Din tidak putus-putus dikunjungi kenalan, saudara jauh dan dekat bahkan ada peminat sanggup memandu dari jauh semata-mata untuk menjenguk Din.

Din meninggal dunia pukul 12.30 pagi Jumaat lalu setelah dua hari bertarung nyawa. Doa buat Din, semoga rohnya dicucuri rahmat. Al-Fatihah.

zul pn tk sangka beliau akan pergi ketika populariti beliau meningkat,huhuhu benarlah kata nabi ketika ajal menjemput, hambaNYA tkkn dapat mencepatkn atau melambatkan kematian, marilah kita bersama2 bersedia untuk menghadapi kematian,setiap yang hidup pasti akan merasai kematian,tapi bagaimana untuk mengetahui bila kita akan meninggalkn dunia ini? ini adalah cara2 mngetahui saat kematian kita.renung2kan dan selamat beramal

Tanda 100 hari sebelum hari mati.

Ini adalah tanda pertama dari Allah SWT kepada hambanya dan hanya akan disedari oleh mereka yang dikehendakinya. Walaubagaimanapun semua orang Islam akan mendapat tanda ini cuma samada mereka sedar atau tidak sahaja. Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar. Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan mengigil. Contohnya seperti daging lembu yang baru saja disembelih dimana jika diperhatikan dengan teliti kita akan mendapati daging tersebut seakan-akan bergetar. Tanda ini rasanya lazat dan bagi mereka yang sedar dan berdetik di hati bahawa mungkin ini adalah tanda mati maka getaran ini akan berhenti dan hilang setelah kita sedar akan kehadiran tanda ini. Bagi mereka yang tidak diberi kesedaran atau mereka yang hanyut dengan kenikmatan tanpa memikirkan soal kematian , tanda ini akan lenyap begitu sahaja tanpa sebarang manfaat. Bagi yang sedar dengan kehadiran tanda ini maka ini adalah peluang terbaik untuk memanfaatkan masa yang tinggal untuk mempersiapkan diri dengan amalan dan urusan yang akan dibawa atau ditinggalkan sesudah mati.

Tanda 40 hari

Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arash Allah SWT. Maka malaikat maut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita, antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa. Akan terjadi malaikat maut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika. Adapun malaikat maut ini wujudnya cuma seorang tetapi kuasanya untuk mencabut nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan dicabutnya.

Tanda 7 hari

Adapun tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba-tiba ianya berselera untuk makan.Tanda 3 hariPada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu diantara dahi kanan dan kiri. Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti. Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi. Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam. Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.

Tanda 1 hari

Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.Tanda akhirAkan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum. Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikatmaut untuk menjemput kita kembali kepada Allah SWT yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula.Sesungguhnya marilah kita bertaqwa dan berdoa kepada Allah SWT semuga kita adalah di antara orang-orang yang yang dipilih oleh Allah yang akan diberi kesedaran untuk peka terhadap tanda-tanda mati ini semoga kita dapat membuat persiapan terakhir dalam usaha memohon keampunan samada dari Allah SWT mahupun dari manusia sendiri dari segala dosa dan urusan hutang piutang kita.Walaubagaimanapun sesuai dengan sifat Allah SWT yang maha berkuasa lagi pemurah lagi maha mengasihani maka diriwatkan bahawa tarikh mati seseorang manusia itu masih boleh diubah dengan amalan doa iaitu samada doa dari kita sendiri ataupun doa dari orang lain. Namun ianya adalah ketentuan Allah SWT semata-mata. Oleh itu marilah kita bersama-sama berusaha dan berdoa semuga kita diberi hidayah dan petunjuk oleh Allah SWT serta kelapangan masa dan kesihatan tubuh badan dan juga fikiran dalam usaha kita untuk mencari keredhaan Allah SWT samada di dunia mahupun akhirat. WallahualamApa yang baik dan benar itu datangnya dari Allah SWT dan apa yang salah dan silap itu adalah dari kelemahan saya sendiri.