Sunday, March 28, 2010

my pray to HIM

Ya - Rabbul Ariffin
Seandainya kau telah taqdirkan dia milikku
tercipta buatku
dekatkanlah hatiku dengan hatinya.
Tetapkanlah kemesraan antara kami,
agar kebahagiaan ini kekal abadi.


Ya Muhaimin
Seiringkanlah kami
mengiringi kehidupan luas ini
ketepian yang sejahtera.


Ya Rabbul Fatihin
seandainya dia telah Kau taqdirkan bukan milikku
bawalah dia jauh dari pandanganku
luput dari ingatanku
dan peliharakanlah aku dari kecewa.


Ya Rabbul Izzati
Berikanlah aku kekuatan,
melontarkan bayangannya kedada langit hilang bersama senja merah
agar aku bisa bahagia
walaupun tanpa dirinya.


Ya Rabbul Quddus
Gantikanlah yang telah patah
meskipun tidak sama dengan dirinya
biar sekuat mana aku mengasihinya
aku mohon pada Mu Allah
agar melenyapkan perasaan ini
seandainya benar dia ditaqdirkan bukan untukku.


Tetapi seandainya dia telah ditaqdirkan untuk diriku
aku mohon kasih dan sayang Mu
agar memperkuatkan kasih sayangku padanya
selagi mana tidak melebihi kasih sayangku pada Mu.


Ya Rahman Ya Rahim,
Cukuplan Engkau sahaja menjadi pemeliharaku
Didunia dan di akhirat
Dan peliharalah kami dari azab api neraka


Amin

huhu when u pray to ALLAH u will feel happy,calm,and u can feel the pain wipe away from your heart,and the human is create to worship to god, that why some people say the big tree, sun, even mountain as god,bersyukurlah we born in islam and insyaallah, ALLAH will fullfil what your pray to him, if not fullfil in the world, in hereafter you will get the big reward from him.and ALLAH happy when his servant pray to him and hadis nabi also said pray is the weapon to muslimin. so pray my friends to ALLAH AlRahman,Alrahim, you can feel what zul said ;) try it

Wednesday, March 24, 2010

FACEBOOK


facebook yg sengalll


tolong! facebook zul kene disable, dah a bnyak kwn2 lama, gambar2 lama2 yg besh2,tensenye! seperti yg kmu tgok kt page sy badge facebook dah tkda!

masa suruh kawan2 search abg zec, nama profile sy, dah xada, gambar zul yg di tag bersama2 pun dah jadi hitam, means abg zec dah tk wujud! aaaa cmne nk contact or nk tau perkembangan kwn2 sy!dah aaa lebam gile nak carik@add dieorg satu2, dah aaa kwn2 dah dkat 700org, bnyak 2 kalau kumpul2 duit sorg singgit bole repare moto honda bulat yg tersadai ni haaa

kisahnye bermula pada ari senin ari 2 saja aa gatal2 tukar tarikh lahir and nk married ngn man comel pas tu die suruh masuk pasword ape tah, lyn je aaa pas tu tgok2 dah disabled :'(

maybe sme ni ada hikmahnye kottt, mungkin suruh zul blajar, wt assg ke.... hahaha tp rajin kee zul yg pemalas nk mampos nih, tp kene berubah weh dah aa final kurang sebulan! aaa kne study nih! pas dinner yg tk abis2 meeting kot, k ah kwn2 slmt berstudy(ckp kat diri sendiri sebenarnye)

Tuesday, March 16, 2010

KAMU

kamu, tq coz beinnn my friends,happy sgt2, kamu completed me kamu accompanyinn me, make me happy, make me smile, make me feel happiness, i very2 need someone like u, to be at my side as a man. i can be the best lover in the world if u want, and i also can be the best friends in the world if u want me to do so, the world feel not complete without smsinng kamu,talk u to u,without your smile, or meet u, i feel empty,feelinn alone, feelinn darkness but layakkah saya untuk dicintai dan disayangi???layakkah saya untuk merasai itu semua? from dark past,sometime the heart can change, i already prepare for it, what ever your decision later,i will pray for your safety,health and happiness wherever in this world and hereafter. when u happy,i become more happy to see happiness within u,your happiness is my happiness too



kamu TERIMA KASIH bnyak2 ;)

perniagaan dlm islam

Assalamualaikum,

slm, huhuhu zul ambik kos bisnes sbb tgok rmi yg berjaya dari bisnes,n zul teringin dan ingin memiliki bisnes satu hari nanti,tetapi bagai mana untuk mem punyai sebuah bisnes yg berjaya dan diredhai?Hari ini sedikit perkongsian saya tentang strategi dan kebijakan Abdul Rahman Bin Auf dalam perniagaan , seorang sahabat nabi yg amat berjaya dalam perniagaan dan salah seorang yg dijanjikan syurga, semoga kita berjaya seperti beliau insyaallah

Sedikit strategi perniagaan sejarah Islam…

Pada satu ketika dahulu, sahabat Rasulullah, Abdul Rahman Bin Auf adalah usahawan termasyur. Antara perniagaannya adalah menjual unta. Beliau mempunyai satu strategi sehingga mendominasikan pasaran unta, dimana pada sebelum itu pasaran dimiliki oleh usahawan-usahawan Yahudi.

Strateginya? unta-unta beliau dijual pada harga cost price (harga kos)- tiada untung! Semua yang ingin membeli unta akan pergi ke Abdul Rahman b Auf.

Tiada untung dalam menjual unta? Habis tu, macam mana nak berniaga?

Apabila ditanya, jawabnya…

Keuntungan tidak diambil dari hasil penjualan unta. Unta dijual pada harga kos. Tetapi, keuntungan diambil dari menjual “tali pengikat unta”. Di situlah datangnya keuntungan. Diceritakan bahawa tali-tali yang dijual adalah cantik dan bermacam-macam warna.

Abdul Rahman B Auf pernah ditanya: Apakah strategy perniagaannya sehinggakan menjadi hartawan yang terkemuka pada zaman itu?

Jawabnya:

1. Aku tidak pernah menolak keuntungan walaupun sedikit…
2. Aku tidak pernah melambatkan penjualan barangan daripada yang meminta…
3. Aku tidak menjual secara tangguhan bayaran…

Apa yang dimaksudkan

1. Jangan menolak rezeki walaupun sedikit pun. Adakalanya kita terpaksa menurunkan keuntungan perniagaan kita untuk sesetengah target market. Dengan itu, keuntungan masih kita dapat… rezeki masih berpihak kepada kita walaupun sedikit.
2. Percepatkan segala urusan jual beli. Percepatkan segala layanan pelanggan. Terbukti dari zaman dulu sehingga zaman kini, kelajuan dan kepantasan menangani perniagaan akan memberi pulangan yang tinggi.
3. Cash transaction only


Mengapa Pasar Ansar kepunyaan Rasulullah s.a.w.di Madinah mencipta sejarah menang besar dalam persaingan perniagaan dengan kapitalis atau orang bukan Islam Madinah? Rahsianya ialah setiap malam yang sepi waktu dinihari, para pelaksana diketuai oleh Saidina Abdur Rahman bin 'Auf r.a. memanggil Allah dan Rasul untuk menyokong dan memberi kerjasama dalam perniagaan mereka. Mereka sembahyang hajat, berdoa, taubat, zikir wirid, baca Quran, selawat dan lain-lain demi mendapatkan Tuhan sebagai penolong dan pemimpin. Maka jatuhlah ke hati mereka mukjizat Rasulullah s.a.w. mengajarkan bagaimana perniagaan menurut Tuhan atau cara berniaga yang disuruh Tuhan. Iaitu dengan menawan hati orang. Para penyokong dari alam ghaib berdatangan selepas mendapat 'call' dari orang lahir. Hati penduduk Madinah ditawan. Datang ke Pasar Ansar orang dapat Tuhan, dapat pemimpin, dapat ibu ayah, dapat kasih sayang, dapat kebahagiaan. Rindu untuk duduk bersama Rasul dan para sahabat membuatkan orang Madinah akhirnya berpusu-pusu membeli di Pasar Ansar. Mahal pun tak apa demi cinta. Lalu sunyilah gelanggang perniagaan kapitalis bukan Islam hingga membawa mereka gulung tilam bantal meninggalkan Madinah.
Hebat!



Jika ada yang bertanya tentang rahsia perniagaannya, Abdul Rahman bin Auf menjawab “aku tidak menjual barang-barang cacat, aku merasa cukup dengan untung yg sedikit kerana aku tahu Allah memberkati..”..


Beliau pernah menjual seribu ekor unta dalam masa sehari sahaja. Beliau menjualnya dengan harga yang murah, beliau hanya mengambil untung atas tali yang mengikat unta sahaja. Setiap utas tali itu, beliau mendapat untung satu Dirham. Dengan itu, beliau berjaya memperolehi keuntungan seribu darham dalam satu hari. Inilah kenyataan yang pernah disabdakan oleh rasulullah s.a.w:

"Hendaklah kamu berniaga, sesungguhnya perniagaan itu menjana 9/10 daripada rezeki".

(Riwayat Ahmad)

Sunday, March 7, 2010

Inspiring story

well my fellow friends, this video is all about the man born without arm and leg can survive and can live happily, he also not ask help from anyone, he work hard to live with own power and really determine to do it. now he had better live from another complete people live with ask people for help and sometimes give up for their live. they do not want to work hart to achieve success.if this man do not have arm and leg can success, why not us, the complete man. this video give inspiration and encourage to me, enjoy it~

video