Salam kawan2,
harini, zul nk cerita tentang Kurma, masa bulan puasa je kan kita layan kurma
ni, sebenarnya banyak sangat2 hikmah dan kebaikan kurma, Nabi Muhammad juga
mengamalkan kurma dalam kehidupan beliau. Kita semua tahu dalam sunnah ada
hikmah, kebaikan, pahala jika mengamalkanya dan sebagai orang islam kita
dituntut mengikut al Quran dan Sunnah, berikut adalah kebaikan yang ada dalam
Kurma
Kurma merupakan
tumbuhan yang tidak asing dalam kalangan penduduk negara kita terutamanya
apabila menjelang Ramadan. Kurma merupakan hidangan wajib ketika berbuka puasa.
Kurma atau tamar atau istilah saintifi knya, phoenix dactyloferal merupakan
sejenis tumbuhan yang mempunyai khasiat yang begitu banyak kepada umat manusia.Disebabkan
kepentingannya juga, Allah SWT telah menyebut kalimah kurma sebanyak 21 kali
dalam al-Quran. Firman Allah SWT dalam surah Maryam ayat 25-26 yang maksudnya:
Dan gegarlah ke arahmu batang
pohon tamar itu, supaya gugur kepadamu buah tamar yang masak. Maka, makanlah
dan minumlah serta bertenanglah hati daripada segala yang merunsingkan. (Maryam
: 25)
Maka daripada
ayat ini, kita dapati dengan jelas Allah SWT mengarahkan Mariam a.s supaya
memakan buah kurma untuk mengurangkan kesakitan bersalin dan menenangkan hati
beliau ketika hendak melahirkan Isa a.s. Sekiranya ada buah yang lebih baik
daripada kurma untuk menahan kesakitan bersalin nescaya Allah SWT akan
mengurniakan buah tersebut kepada Mariam, tetapi ternyata tidak ada buah yang
lebih baik daripada kurma di dunia ini untuk memudahkan proses bersalin.
Selain ini,
diriwayatkan juga kurma terutamanya kurma Madinah sangat digemari oleh
Rasulullah SAW. Antaranya terdapat hadis daripada Sa’ad r.a. yang bermaksud:
Rasulullah SAW pernah bersabda:
“Sesiapa yang memakan tujuh biji kurma antara La Bataiha (dua tanah tidak
berpasir di Madinah) pada waktu pagi, maka racun tidak akan dapat
memudaratkannya sampai petang.” (Sahih Muslim:no 3813)
Terdapat
pelbagai jenis kategori kurma. Ketika muda kurma dipanggil balah, manakala
ketika mekar kurma dipanggil ruthob, ketika masak, kurma dipanggil tamar dan
kurma kering yang keras pula dipanggil labanah. Semua jenis kurma ini mempunyai
khasiat yang tersendiri.
Kandungan Nutrien Kurma
Ramai yang tidak
mengetahui bahawa kurma sangat kaya dengan zat galian dan vitamin. Antara zat
galian dan vitamin yang terdapat dalam kurma ialah kalsium, zat besi, kalium,
vitamin A, B, B1, B2, B3, vitamin C dan E. selain itu, kurma juga mengandungi
unsur bebas lemak dan bebas kolesterol, asid amino triptofan, glukosa dan
sukrosa.
Khasiat Kurma
Kurma mempunyai
khasiat yang banyak. Antaranya kurma mampu mengelakkan penyakit, menyembuhkan
penyakit, memudahkan proses bersalin, memudahkan pencernaan dan banyak lagi.
1.2.1 Kurma mengelakkan
penyakit
Zat galian
seperti kalium, kalsium, zat besi boleh menyihatkan sel darah merah dan
seterusnya mengurangkan risiko sakit jantung dan diabetes. Kurma juga mempunyai
serat yang tinggi di samping nutrien yang disebutkan tadi.Semua zat galian yang
terdapat dalam kurma amat membantu dalam mencegah penyakit kronik seperti
jantung dan kencing manis. Kenyataan ini dikuatkan lagi dengan kenyataan
daripada Prof. Madya Asiah Mohd Zain, pensyarah Jabatan Sains Makanan, Fakulti
Sains Makanan dan Bioteknologi UPM, “Daripada segi perubatan, amalan memakan
kurma setiap hari boleh mengurangkan risiko seseorang itu diserang penyakit
kronik seperti jantung dan kencing manis kerana kurma mengandungi zat galian
seperti kalium, kalsium dan zat besi yang boleh menyihatkan sel
darah merah.”
1.2.2 Menyembuhkan penyakit
yang kronik
Selain itu,
kurma juga mengandungi protein dan garam galian yang menghentikan tindak balas
luar biasa yang dicetuskan oleh gluten di dalam usus kecil. Tindak balas itu
jika dibiarkan boleh membawa kepada pengeluaran sel darah putih secara
berlebihan. Selain gangguan usus, jus kurma berkesan untuk mengatasi masalah
sembelit. Bagaimanapun minuman ini tidak sesuai diamalkan oleh mereka yang
mengidap penyakit diabetes kerana boleh mendatangkan kesan yang lebih serius.
Jus kurma juga merupakan penawar mujarab dalam perubatan
tradisional untuk mengatasi masalah insomnia. Bagi mereka yang mengalami
masalah batuk, jus kurma sesuai untuk diamalkan kerana kandungan gula dalam
buah kurma bertindak menghilangkan gatal-gatal dalam kerongkong sekali gus
menghentikan batuk.
1.2.3 Memudahkan proses
bersalin
Bagi perempuan
dalam pantang yang kehilangan darah, zat besi dan kalsium dalam kurma sangat
membantu untuk menambahkan jumlah sel darah merah. Unsur ini juga boleh
meningkatkan kadar pengeluaran susu ibu. Kalsium dan kalium yang terdapat dalam
kurma juga dapat mengelak daripada berlakunya tekanan darah tinggi.
Menurut kajian
Dr. Mahmud Nazim al Nasimy dalam buku Tempoh Mengandung Daripada Segi
Perubatan: Fiqhiyyah dan Perundangan, jus kurma dapat menolong mencengkam rahim
sewaktu proses kelahiran, memperkukuh urat rahim dan memudahkan bersalin.
Vitamin A pula dapat memelihara kulit yang sihat. Kurma juga mengandungi kalium
yang dapat mengurangkan risiko penyakit strok. Hal ini demikian kerana kalium
ialah sejenis mineral yang membuatkan kadar denyutan jantung menjadi teratur
serta membantu tekanan darah.
1.2.4 Memudahkan proses
pencernaan
Kurma merupakan
juadah yang sangat popular pada bulan Ramadan. Umat Islam memakannya ketika
berbuka puasa. Nabi menggalakkan umat Islam berbuka puasa dengan mengambil buah
kurma. Apakah faedahnya? Jawapannya tidak lain tidak bukan kerana kurma
mengandungi glukosa dan sukrosa. Ketika perut kosong, saat itulah makanan yang
mengandungi nutrien glukosa dan sukrosa akan mudah dicerna dan diserap secara
cepat dan maksimum. Jadi, kandungan glukosa dan sukrosa dalam kurma yang banyak
itu menjadikan proses pencernaan di dalam badan sangat mudah. Selain
itu, kita juga tertanya-tanya sebab seseorang itu memakan buah kurma, dia terus
berasa kenyang? Maka antara salah satu daripada rahsianya seperti yang terdapat
dalam kitab ‘al-Maktuubaat’ hasil tulisan Siir al-Hindi, menyatakan bahawa biji
kurma itu pada asalnya dicipta oleh Allah SWT daripada sisa tanah kejadian Nabi
Adam a.s. Oleh hal yang demikian, sesiapa yang memakan kurma akan terus menjadi
darah daging dan rasa kenyang dengan serta-merta.
1.2.5 Kurma menenangkan
perasaan
Dalam al-Quran
surah Maryam ayat 26, Allah SWT berfirman kepada Saidatina Maryam a.s;
“Bertenanglah hati daripada segala yang merunsingkan”.
Ternyata firman
Allah SWT ini yang menyuruh Mariam memakan kurma untuk menenangkan fi kiran
tidak bercanggah dengan kajian sains. Pengkaji mendapati dalam buah kurma
terdapat sejenis bahan asas protein, iaitu asid amino (essential amino acid)
yang dikenali dengan nama triptofan. Triptofan merupakan sejenis asid amino
yang sangat diperlukan bagi membantu mekanisme badan yang lain terutamanya bagi
sintesis niasin. Terdapat sesetengah asid amino boleh dihasilkan oleh badan
tetapi unsur triptofan hanya dapat diperoleh melalui diet
pemakanan manusia. Triptofan ini sejenis unsur yang boleh memberikan ketenangan
kepada manusia. Tanpa triptofan, manusia akan rasa serabut, tertekan,
gundah-gulana dan tidak tentu arah.
Penyelidikan
klinikal juga mendapati bahawa triptofan berperanan sebagai agen antidepresi
dan meningkatkan kadar neurotransmit serotonin (kawal atur aras ketenangan)
dalam otak. Jadi, benarlah fi rman-Nya dalam al-Quran. Maha suci Tuhan yang
telah menjadikan buah kurma ini dengan begitu sempurna, bukan sahaja memberikan
manfaat kepada fi zikal manusia bahkan memberikan manfaat untuk jiwa dan mental
manusia.
1.2.6 Kurma memelihara
kesihatan dan menjauhkan sihir
Selain
menenangkan perasaan, kurma juga memelihara kesihatan. Berdasarkan kajian kimia
dan fisiologi oleh Dr. Ahmad Abdul Ra’ouf Hisyam dan Dr. Ali Ahmad Syahhat,
memakan kurma ketika berbuka puasa akan menambahkan peratus kandungan glukosa
dan sukrosa dalam badan. Antara kurma yang terbaik ialah kurma ajwah yang
sangat tinggi mutu dan harganya. Kurma ini juga dikenali sebagai kurma nabi
kerana asal permulaannya telah ditanam oleh Nabi Muhammad SAW. Kurma ajwah
mempunyai khasiat yang banyak. Bahkan dengan memakan tujuh biji kurma ajwah akan menyebabkan seseorang itu terselamat
daripada sihir dan gangguan syaitan.
Nabi bersabda, maksudnya: “Ajwah
itu buahan daripada syurga. Ajwah merupakan penawar kepada segala racun.”
(Tarmizi, Nasaai dan Ibnu Majah).
Artikel di atas dipetik dari BAB
1: Kurma dalam buku Kenali 15 Superfoods Dalam Al-Quran.
Posted @ www.isuhangat.net
0 comments:
Post a Comment