Wednesday, August 24, 2011

Malam Lailatul Qadr


Salam kawan-kawan.... bertemu lagi kita dalam blog yang tak seberapa nih... ni pun tengah bertugas n cari masa sikit-sikit untuk nak update blog, apa macam raya? dah banyak persiapan? dah beli baju raya?

huhu dalam sibuk-sibuk kita nak menyambut hari raya nih, tahu tak kita Umat Islam, Umat nabi Muhammad dikurniakan satu malam amalnya bersamaan dengan seribu bulan?Nabi kita telah berdoa untuk umatnya kerana cemburu dengan umur umat yang lain kerana dikurniakan umur yang panjang untuk beribadat kepada Allah

Salah satu keistimewaan bulan Ramadhan adalah adanya satu malam yang lebih baik daripada 1000 bulan iaitu Lailatul Qadr. Apakah sebenarnya Lailatul Qadar ini?Bilakah datangnya? Apa tanda-tandanya? Mengapa orang mencarinya? Dan apa yang perlu dilakukan ketika kita menemuinya? 

Tulisan di bawah ini semoga boleh membantu dalam memahami lebih jauh tentang Lailatul Qadar dan bagaimana untuk menemuinya. 

Allah Ta 'ala berfirman: "Sesungguhnya Kami telah menurunkannya (Al-Qur'an) saat Lailatul Qadar (malam kemuliaan). Dan tahukah kamu apakah Lailatul Qadar itu?
Lailatul qadar itu lebih baik dari seribu bulan. Pada malam itu turun malaikat-malaikat dan malaikat Jibril dengan izin Tuhannya untuk mengatur segala urusan. Malam itu (penuh) kesejahteraan sampai terbit fajar. "(Al-Qadr: 1-5) 

Allah memberitahu bahawa Dia menurunkan Al-Qur'an pada malam Lailatul Qadar, iaitu malam yang penuh keberkatan. "Sesungguhnya Kami menurunkan (alQur'an) pada suatu malam yang diberkati." (Ad-Dukhaan: 3) Dan malam itu berada di bulan Ramadhan, sebagaimana firman Allah Ta 'ala: "Bulan Ramadhan, bulan yang di dalamnya diturunkan Al-Quran 'an. "(Al-Baqarah: 185). 

Ibnu Abbas-radhiallahu 'anhu-berkata: 

"Allah menurunkan Al-Qur'anul Karim keseluruhannya secara sekaligus dari Lauh Mahfuzh ke Baitul 'Izzah (langit pertama) pada malam Lailatul Qadar. Kemudian diturunkan secara berangsurangsur kepada Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam sesuai dengan konteks berbagai peristiwa selama 23 tahun. " 

Malam itu dinamakan Lailatul Qadar kerana keagungan nilainya dan keutamaannya di sisi Allah Ta 'ala. Juga, kerana pada saat itu ditentukan ajal, rezeki, dan lain-lain selama satu tahun, sebagaimana firman Allah: "Pada malam itu dijelaskan segala urusan yang penuh hikmah." (Ad-Dukhaan: 4) 

Kemudian, Allah berfirman mengagungkan kedudukan Lailatul Qadar yang Dia khususkan untuk menurunkan Al-Qur'anul Karim: "Dan tahukah kamu apakah Lailatul Qadar itu?" Selanjutnya Allah menjelaskan nilai keutamaan Lailatul Qadar dengan firman-Nya: "Lailatul Qadar itu lebih baik dari pada seribu bulan. " 

Beribadah di malam itu dengan ketaatan, solat, tilawah, zikir, doa dan sebagainya sama dengan beribadah selama seribu bulan di waktu-waktu lain. Seribu bulan sama dengan 83 tahun 4 bulan. 

Lalu Allah memberitahu keutamaannya yang lain, juga berkahnya yang melimpah dengan banyaknya malaikat yang turun di malam itu, termasuk Jibril 'alaihis salam.
Mereka turun dengan membawa semua perkara, kebaikan mahupun keburukan yang merupakan ketentuan dan takdir Allah. Mereka turun dengan perintah dari Allah.Selanjutnya, Allah menambahkan keutamaan malam tersebut dengan firman-Nya: "Malam itu (penuh) kesejahteraan hingga terbit fajar" (Al-Qadar: 5) 

Maksudnya, malam itu adalah malam keselamatan dan kebaikan seluruhnya, tak sedikit pun ada kejelekan di dalamnya, hingga terbit fajar. Di malam itu, para malaikat-termasuk malaikat Jibril - mengucapkan salam kepada orang-orang yang beriman. 

Dalam satu hadis sahih, Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam menyebutkan keutamaan melakukan qiyamul lail di malam tersebut. Baginda bersabda: "Barangsiapa melakukan solat malam pada saat Lailatul Qadar kerana iman dan mengharap pahala Allah, nescaya diampuni dosa-dosanya yang telah lalu. "(Hadits Muttafaq 'Alaih) 

Adapun maksud qiyamul lail di dalamnya iaitu menghidupkan malam tersebut dengan solat tarawih, solat tahajjud, membaca Al-Qur'anul Karim, dzikir, do'a, istighfar dan taubat kepada Allah Ta 'ala. 

Tentang waktunya, Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam bersabda: 

"Carilah lailatul qadar pada sepuluh malam terakhir dari bulan Ramadhan." (HR. Al-Bukhari, Muslim) Dan di kesempatan lain beliau bersabda: "Carilah Lailatul Qadar pada (bilangan) ganjil dari sepuluh hari terakhir bulan Ramadhan." (HR. Al -Bukhari, Muslim dan lain-lain). 

Yang dimaksudkan dengan malam-malam ganjil iaitu malam dua puluh satu, dua puluh tiga, dua puluh lima, dua puluh tujuh, dan malam dua puluh sembilan. 

Lalu pada bila tarikh pasti lailatul qadar terjadi? Ibnu Hajar Al Asqolani rahimahullah telah menyebutkan empat puluhan pendapat ulama dalam masalah ini.Namun pendapat yang paling kuat dari berbagai pendapat yang ada sebagaimana dikatakan oleh beliau adalah lailatul qadar itu terjadi pada malam ganjil dari sepuluh malam terakhir bulan Ramadhan dan waktunya berpindah-pindah dari tahun ke tahun (Fathul Bari, 4/262-266). 
Mungkin pada tahun tertentu terjadi pada malam kedua puluh tujuh atau mungkin juga pada tahun yang berikutnya terjadi pada malam kedua puluh lima, itu semua bergantung kehendak dan hikmah Allah Ta'ala. Wallahu a'lam. 

Para ulama mengatakan bahawa hikmah Allah menyembunyikan pengetahuan tarikh pasti terjadinya lailatul qadar adalah agar orang bersemangat untuk mencarinya. Hal ini berbeza jika lailatul qadar sudah ditentukan tarikh pastinya, justeru nanti malah orang-orang akan bermalas-malasan. 

"Katakan padaku wahai Rasulullah, apa pendapatmu, jika aku mengetahui suatu malam adalah lailatul qadar. Apa yang aku katakan di dalamnya? "Beliau menjawab," Katakanlah: 'Allahumma innaka' afuwwun tuhibbul 'afwa fa'fu anni' (Ya Allah sesungguhnya Engkau Maha Pemaaf, yang menyukai permintaan maaf, maafkanlah aku). "(HR Tirmidzi, Ibnu Majah 

1. Udara dan angin sekitar terasa tenang. 
Sebagaimana dari Ibnu Abbas, Rasulullah shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda, "Lailatul qadar adalah malam yang penuh kemudahan dan kebaikan, tidak begitu panas, juga tidak begitu dingin, pada pagi hari matahari bersinar tidak begitu cerah dan nampak kemerah-merahan." (HR Al Baihaqi) 

2. Malaikat turun dengan membawa ketenangan sehingga manusia merasakan ketenangan tersebut dan merasakan kelazatan dalam beribadah yang tidak didapatkan pada hari-hari yang lain. 

3. Manusia dapat melihat malam ini dalam mimpinya sebagaimana terjadi pada sebahagian sahabat. 

4. Matahari akan terbit pada pagi harinya dalam keadaan jernih, tidak ada sinar [yang menyilaukan]. Dari Ubay bin Ka'ab, ia berkata, "" Malam itu adalah malam yang cerah iaitu malam ke dua puluh tujuh (dari bulan Ramadhan). Dan tanda-tandanya ialah, pada pagi harinya matahari terbit berwarna putih tanpa sinar yang menyorot. "(HR Muslim) 

Lailatul qadar adalah malam yang penuh berkat. Barangsiapa yang terluput dari lailatul qadar, maka dia telah terluput dari seluruh kebaikan. Sungguh rugi seseorang yang luput dari malam tersebut. Seharusnya setiap muslim mencamkan baik-baik sabda Nabi shallallahu 'alaihi wa sallam, 

"Di bulan Ramadhan ini terdapat lailatul qadar yang lebih baik dari 1000 bulan.Barangsiapa diharamkan dari memperoleh kebaikan di dalamnya, maka dia akan terlepas dari seluruh kebaikan. "(HR. Ahmad 2 / 385) 

Semoga bermanfaat.

0 comments:

Post a Comment